dissabte, 20 de novembre del 2010

L'ALGUER I EL PARC DE PORTO CONTE

Avui en Toni Torre ens ha fet de guia i hem anat fins al PARC de PORTO CONTE, el parc que està dins el municipi de l'Alguer.
Abans d'arribar, a mig cami, ell mateix ens ha fet conèixer un campament de families de l'antiga Iugoslàvia. Les condicions de vida d'aquesta gent són d'una duresa terrible. Podeu veure-ho a les fotos.
L'espai natural del parc no se'ns fa desconegut perquè sembla talment que siguem al mig del Garraf. Tè un cap esplèndit amb un far que guarda al seu interior, just a nivell del mar, unes coves espectaculars: les Grotte di Nettuno i que ara són tancades per manteniment.
El Cap de Càccia i la Punta de Giglio configuren una badia amb història: la batalla naval de Porto Conte del 27 d'agost de 1353, durant la qual les flotes catalana i veneciana capitanejades per Bernat de Cabrera derrotaren l'Armada genovesa, una conquesta però que va durar pocs dies, perquè després que Bernat de Cabrera parteix cap a Càller (al sud de l'illa) amb la seva flota, els algueresos es rebel.len i consignen novament la seva ciutat a Gènova. L'any seguent (aquest teclat italià No té dièresi!!) és el mateix Pere III el Cerimoniós, que guia la campanya de Reconquesta i després d'un setge que dura de juny a meitat de novembre, entra victoriós a l'Alguer que aixì (el teclat italià té l'accent de la i a l'inrevés que el nostre) comença la seva llarga història catalana, que, amb la seva variant algueresa del català continua fins avui (segons ens explica al llibre L'ALGUER d'Antoni Nughes, mossèn de l'Alguer amb el que vàarem estar parlant pel mati a la seu del Bisbat.

4 comentaris:

  1. Caram Rosa quina prosa que tens més elaborada! Estàs feta una gran escriptora
    Sembla que estàs vivint una gran experiència. Guarda tots els records que tinguis que a l'escola els volem saber també, mentre tant al Pont de l'Arcada continuem treballant dur com sempre. No tardis en tornar eh que et trobem a faltar!
    Marta

    ResponElimina
  2. Hola Martona!!
    Jo també us trobo a faltar!! (encara que no us ho cregueu)
    Abraçades!
    Rosa

    ResponElimina
  3. Pensa que demà tindrem la formació sens tu!!!!! :(
    Ja veurem quin desastre surt!!!
    Passat-ho molt be!!!
    Marta

    ResponElimina
  4. Tindreu, tindreu... tot ho he deixat a punt. HAs de fer de mestra, tu,eh? que ja en saps!!
    Pertons
    Rosa

    ResponElimina